Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
product
0 0,00 

Bromelina (bromelaina) – poznaj jej właściwości

Bromelaina zazwyczaj kojarzy się z regulowaniem procesów trawiennych i ze wspomaganiem odchudzania. Ale ta substancja poza tym, że przyspiesza trawienie białek, ma także dużo innych cennych dla zdrowia właściwości, m.in. łagodzi skutki urazów stawów i mięśni oraz zapobiega zawałom.

Ananas, bromelaina. Te dwa słowa prawie zawsze występują razem, gdy sięgamy po informacje czym jest i jak działa bromelaina (możemy też spotkać się z nazwą bromelina – stosowane są one wymiennie).

Bromelaina – działanie

Bromelaina jest fitoskładnikiem, czyli aktywną substancją pochodzenia naturalnego. Najczęściej jest ona pozyskiwana z owoców ananasa, ale występuje także w innych częściach tej rośliny. To mieszanka enzymów proteolitycznych, czyli związków, które trawią białka – a dokładniej rozkładają białka na aminokwasy. To działanie wynika z mechanizmów obronnych, które wypracowała natura. Ananasy (oraz inne rośliny z tej grupy botanicznej) wytwarzają enzymy proteolityczne, by dzięki tym związkom bronić się przed pasożytniczym działaniem larw owadów.

Podstawowe zadanie bromeliny natural, czyli pomoc w trawieniu białek, kojarzy się z odchudzaniem. To oczywiście prawda – wyciąg z ananasa jak najbardziej ma takie działanie, zwłaszcza, że ułatwia także rozkład skrobi oraz tłuszczów. Ale proteolityczne właściwości bromelainy mają o wiele większe znaczenie. Nieprzypadkowo w krajach, w których rosną ananasy, są one podawane jako dodatek do mięs albo deser po obfitym obiedzie. Dobre trawienie białek ma bardzo duże znaczenie dla całego organizmu. Niestrawione resztki białek mogą prowadzić do procesów gnilnych w jelitach. A to przekłada się na nieprawidłowe wchłanianie różnych niezbędnych dla zdrowia substancji odżywczych, witamin i minerałów. Może także nasilać alergie pokarmowe lub do nich prowadzić.

Bromelaina – opinie, zawartość składników aktywnych

W krajach o tropikalnym klimacie ananasy od wieków były wykorzystywane w medycynie ludowej. Pierwsze naukowe badania nad właściwościami bromelainy przeprowadzono w 1875 roku. Od tego czasu wiele ośrodków naukowych udokumentowało cenne dla zdrowia właściwości tego związku. I to nie tylko związane z lepszym trawieniem.

Aktywne działanie bromelainy i papainy wyrażane jest w GDU (są to międzynarodowe jednostki trawienia żelatyny – skrót od Gelatin Dissolving Units). Im więcej GDU na gram (GDU/g) tym silniejsze i skuteczniejsze działanie danego suplementu diety. Jeśli więc szukamy bromeliny w tabletkach, sprawdzajmy, jaka jest wartość GDU. Preparat Bromelina 500 mg 30 tabletek dojelitowych marki Principium zawiera aż 2500 GDU/g. Co ważne, aktywna substancja uwalniana jest w jelitach, czyli tam, gdzie ma działać. Kapsułki nie zawierają alergenów pokarmowych (dodatku laktozy oraz glutenu), mogą być stosowane przez wegetarian lub wegan.

Bromelaina – właściwości, badania naukowe

W badaniach naukowych wykazano, że bromelaina działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo (zwłaszcza przy różnych urazach – ale nie tylko). Działanie przeciwzapalne polega na tym, że enzym ten hamuje aktywność grupy hormonów (prostaglandyn) prozapalnych i jednocześnie pobudza wytwarzanie hormonów przeciwzapalnych. Dzięki temu zmniejsza się ból i opuchlizna, a rany lub urazy szybciej się goją.

Działanie przeciwobrzękowe wynika z tego, że bromelina wspomaga procesy drenażu płynów i wydalania moczu. Dzięki temu m.in. łagodzi obrzęki i ciężkość nóg oraz ma działanie antycellulitowe.

Enzymy te poprawiają mikrokrążenie i zapobiegają sklejaniu się płytek krwi, co redukuje ryzyko choroby wieńcowej, przeciwdziała powstawaniu zakrzepów i zapobiega zwężeniu tętnic. Obecnie w Europie prowadzone są różne badania naukowe, które dotyczą stosowania bromelainy w regeneracji po udarach oraz zapobieganiu zawałom. Niemieccy naukowcy udowodnili, że u chorych po przebytym zawale serca przyjmowanie po każdym posiłku bromeliny (przy jednoczesnej suplementacji potasem i magnezem) o 95 proc. zmniejszyło ryzyko kolejnego zawału.

Bromelaina – przeciwskazania

W badaniach naukowych stwierdzono, że bromelina potęguje działanie antybiotyków takich jak amoksycylina i penicylina. Trudno to nazwać działaniem niepożądanym, bo w niektórych krajach bromelaina jest wręcz zalecana przy kuracjach antybiotykami. Niemniej, warto stosowanie bromelainy skonsultować z lekarzem, który przepisał antybiotyk. Bromelina wzmacnia także działanie leków przeciwzakrzepowych oraz uspokajających.
Tak, jak w przypadku innych leków czy suplementów diety, nie powinno się przekraczać zalecanej dawki wskazanej przez producenta. Przyjmowanie bromeliny w dużych ilościach jest niewskazane u osób, które mają stwierdzone alergie na pyłki traw, ananasa, seler, marchew, pszenicę, seler, marchew, jad pszczeli czy koper.

Bromelina jest najczęściej stosowaną mieszanką enzymów proteolitycznych. Do takich związków należy też papaina (pozyskiwana z papai). Dostępne są preparaty bromelainy z papainą, ale trzeba pamiętać, że papaina może wchodzić w interakcję z innymi lekami – dotyczy to zwłaszcza leków, które obniżają ciśnienie krwi. Duże dawki papainy mogą też wywoływać reakcje uczuleniowe oraz problemy gastryczne: bóle brzucha oraz biegunki.

0
    0
    Twój koszyk
    Opróżnij koszykTwój koszyk jest pusty
      Zastosuj Kupon