Jakie właściwości ma olejek lub olej araganowy

Nie bez przyczyny olejek araganowy nazywany jest marokańskim złotem. To wszechstronny eliksir dla urody. Gdzie kupić olej araganowy i dlaczego warto go stosować do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów?

Olejek araganowy pochodzi z Maroka, a dokładniej z okolic Agadiru. Tylko tam rosną araganowce (ich botaniczna nazwa to araganie żelazne), z których powstaje ten drogocenny surowiec kosmetyczny. Nie jest on tani. Wysoka cena olejku araganowego wynika właśnie z tego, że bardzo ograniczona jest możliwość jego produkcji, a dokładniej  – możliwość pozyskiwania surowca, czyli nasion araganii. Aby uzyskać litr oleju, trzeba zebrać owoce aż z 7-8 araganowców. W dodatku te drzewa bardzo wolno dojrzewają, zaczynają owocować dopiero po 40-50 latach. Lasy araganowe są unikatem na skalę światową i zostały wpisane na listę UNESCO. Niejednokrotnie próbowano zakładać plantacje araganowców w innych rejonach świata, ale nawet Chinom to się nie udało.

Możemy wybrać czysty olejek albo sięgnąć po kosmetyki, które go zawierają

O tym eliksirze urody znajdziemy tylko pozytywne opinie – olej araganowy jest doskonałym przykładem naturalnego i wszechstronnego kosmetyku  anti-anging. Dlatego tak chętnie dodawany jest zarówno do dobrych preparatów pielęgnacyjnych, jak i przeciwzmarszczkowych, np. kremów z serii Argà. Oprócz cennych kwasów tłuszczowych (linolowego i oleinowego) w oleju araganowym występują również m.in.: sterole, karoteny, ksantofile. Te składniki uzupełniają się wzajemnie, dlatego olej araganowy ma tak szerokie spektrum działania. 

Nie tylko doskonale regeneruje, nawilża i ualestycznia skórę. Także spłyca zmarszczki, redukuje przebarwienia, poprawia koloryt cery. Doskonale łagodzi podrażnienia, np. po otarciach czy oparzeniach i chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych – dlatego warto sięgać po kosmetyki do opalania albo po opalaniu, które go zawierają. Olejek araganowy wzmacnia też barierę hydrolipidową skóry (zapobiega utracie wody). Jest szczególnie polecany dla cery przesuszonej, mało elastycznej, wrażliwej oraz z problemami dermatologicznymi.

Mieszkanki Maroka od wieków używają oleju araganowego jako podstawowego i często jedynego kosmetyku do twarzy oraz ciała. Masaż tym olejkiem to jeden z najważniejszych etapów cotygodniowego rytuału hammam. Czyli wizyty w łaźni parowej, peelingu (całe ciało nacierane jest jest szorstką rękawicą z włókien kassawy) a potem dogłębnego nawilżenia i odżywienia skóry właśnie olejkiem araganowym. 

Olejek araganowy rewelacyjnie działa na włosy, zwłaszcza zniszczone farbowaniem

W opisach produktu jest to podkreślane. Zresztą często już sama nazwa o tym mówi – „Olej araganowy na twarz, do włosów”. Działa kompleksowo: wzmacnia cebulki, zmiękcza i dogłębnie nawilża włosy  – sprawiając, że znów stają się zdrowe i lśniące. Odżywia przesuszone końcówki i zapobiega ich rozdwajaniu się. Olejek araganowy jest niezstąpiony zwłaszcza w pielęgnacji włosów wysokoporowatych (tak określa się włosy zniszczone, gdy łuski włosa są mocno odchylone od rdzenia). Podobnie jak inne oleje do włosów wysokooporowatych wzmacnia je i regeneruje.

Możemy sięgnąć po szampony, odżywki i maski z dodatkiem tego olejku, albo po prostu dodać 1-2 krople do preparatów, których zwykle używamy. Jeśli zależy nam na natychmiastowym wzmocnieniu włosów, najskuteczniejsze jest ich olejowanie, aby dobroczynne składniki mogły jak najdłużej działać. W lekko wilgotne włosy, a zwłaszcza ich końcówki, wmasowujemy olejek albo maskę, która go zawiera. Potem zakładamy foliowy czepek i owijamy głowę ręcznikiem.

Aby uzyskać taki efekt, jak przy profesjonalnym zabiegu fryzjerskim, potrzebne jest ciepło – dzięki temu aktywnie działające kwasy tłuszczowe: oleinowy i linolowy lepiej wnikają w strukturę włosa. Co prawda w domu nie mamy rękawa albo urządzenia do ogrzewania włosów, ale możemy podgrzać ręcznik suszarką albo w piekarniku (na kratce, w temp 100°C).  

Czym różni się olej araganowy od olejku?

Często te określenia stosujemy wymiennie, bo olejek lub olej araganowy kojarzy się nam zazwyczaj tylko z kosmetykami, a nie zastosowaniem w kuchni. Tak naprawdę to dwa różne produkty, które co prawda pochodzą z tych samych nasion (orzeszków) araganowca, ale są w nieco odmienny sposób pozyskiwane.

Olej do celów spożywczych tłoczony jest z prażonych ziaren araganowych. Ma ciemnozłoty, wręcz miodowy kolor oraz lekko orzechowy smak i aromat. Marokańczycy używają oleju araganowego, tak jak Włosi oliwy dobrej jakości. Dodają go do sałatek i sosów, popularne jest też po prostu maczanie pieczywa w tym aromatycznym płynnym złocie. W procesie wytwarzania olejku araganowego do celów kosmetycznych ziarna nie są prażone. Taki olejek ma jaśniejszy kolor i mało wyczuwalny zapach. 

Gdzie kupić olejek araganowy i ile kosztuje?

Na każdym marokańskim souku (bazarze) jest mnóstwo stoisk z olejkiem araganowym. Można go kupić w niemal każdej pojemności, jakiej sobie zażyczymy. Często po prostu przelewny jest z dużych pojemników do mniejszej butelki, a na niektórych stoiskach wręcz tłoczony na oczach kupujących. Za buteleczkę 50 ml trzeba zapłacić ok. 30 dirhamów marokańskich (w przeliczeniu to ok. 12 zł).

Nie musimy jednak jechać do Maroka, by kupić olejek lub olej araganowy. W Polsce też jest on dostępny, choć znacznie droższy (za 50 ml zapłacimy kilkadziesiąt złotych). Najłatwiej go znaleźć w drogeriach i sklepach internetowych. Wystarczy wpisać w wyszukiwarką hasło „olej araganowy cena”. To, że olejek nie był rozlewany w Maroku, nie jest jego wadą. Często firmy kosmetyczne kupują czysty ekologiczny olej araganowy jako surowiec podstawowy i go wzbogacają. Na przykład Arga Czysty olejek arganowy Ecocer zawiera 98,85 proc. olejku i dodatkowo witaminy, naturalne przeciwutleniacze (by olej nie stracił swoich cennych właściwości) oraz naturalne olejki eteryczna dla przyjemnego zapachu.

Warto wybierać te olejki lub kosmetyki, które są oznaczone certyfikatem Ecocert. Potwierdza on, że to produkty naturalne, a surowce z których są produkowane pochodzą z organicznych upraw BIO i nie zawierają silikonów, sztucznych olejów oraz parafin.

0
Twój koszyk

logowanie do konta