Witamina C to jedna z najlepiej przyswajalnych witamin. By organizm dobrze funkcjonował, jest potrzebna przez cały rok, a nie tylko w sezonie grypowym. Dla dzieci najbardziej korzystna jest naturalna witamina C.
Nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć witaminy C (czyli inaczej kwasu L-askorbinowego lub kwasu askorbinowego). Musimy dostarczyć ją wraz z pożywieniem lub suplementować. Po jakie produkty sięgać i co ma najwięcej witaminy C? Jakie skutki ma niedobór witaminy C dla dziecięcego organizmu? Jakie są zalecane dawki dla dzieci?
Witamina C – właściwości
Gdy myślimy o tym, jakie witamina C ma właściwości w kontekście zdrowia dzieci, na plan pierwszy wysuwają się jej cztery zadania:
• Dba o dobrą kondycję i właściwe funkcjonowanie mózgu. Między innymi uczestniczy w przekazywaniu sygnałów przez układ nerwowy (a konkretnie neuroprzekaźniki), ma udział w dojrzewaniu neuronów oraz zwiększa uwalnianie oksytocyny (to hormon, który m.in. zwiększa odporność na stres i wpływa na poprawę nastroju).
• Jest niezbędna dla dobrego przyswajania żelaza – dlatego dobre suplementy z żelazem zawierają w składzie także witaminę C.
• Wzmacnia odporność. Jednak wbrew powszechnemu przekonaniu aby witamina C była naprawdę skuteczna w walce z przeziębieniami, nie wystarczy podawanie jej w trakcie infekcji. Ma co prawda działanie w przypadku już istniejącej choroby, ale nie tak duże jak sądzimy. Według badań naukowych przyjmowanie przez dzieci witaminy C w czasie przeziębienia, skraca czas jego trwania o 14 proc. Kwas askorbinowy najskuteczniej działa na wzmocnienie odporności, gdy jest przyjmowany profilaktycznie.
• Uszczelnia naczynia krwionośne. Czyli przyjmowanie witaminy C łagodzi dolegliwości przy katarze (dobrze uszczelnione naczynia krwionośne to mniejsze obrzęki przy nieżycie nosa). Kwas askorbinowy uszczelniając włosowate naczynia krwionośne przyspiesza także gojenie ran i obrzęków – co jest ważne w kontekście dziecięcych skaleczeń, zadrapań i siniaków.
Witamina C to także jeden z najsilniejszych antyoksydantów – zwalcza wolne rodniki, które uszkadzają komórki organizmu i mają działanie nowotworowe. Ale o tej właściwości, podobnie jak o tym, że jest niezbędna do wytwarzania kolagenu przez organizm (czyli pośrednio odpowiada m.in. za zdrowe stawy i jędrną skórę) zazwyczaj nie myślimy, gdy szukamy naturalnej witaminy C dla dzieci.
Witamina C – dawkowanie
Odpowiednia dawka witaminy C powinna być dostarczona organizmowi codziennie.
• Dzienna zalecana dawka dla niemowląt i dzieci w wieku do 2 lat powinna wynosić około 25-40 mg. Dostępna na rynku witamina C dla niemowląt może być podawana od 28 dnia życia.
• Dla dzieci w wieku 2-5 lat dzienna dawka może być wyższa – do 50 mg.
• Dzieci od 5 roku życia mogą otrzymywać do 100 mg kwasu askorbinowego dziennie. W okresie jesienno-zimowym można podnieść tę dawkę do 200 mg.
Znacznie większe dawki mogą przyjmować dorośli. Witamina C 1000 mg polecana jest m.in. dla osób starszych, kobiet w ciąży oraz karmiących a także dla osób aktywnie uprawiających sport. Aby zapewnić naprawdę dobrą przyswajalność tak wysokiej dawki, warto sięgnąć po preparat Witamina C Potrójna Moc 1000 mg firmy Bios Line, która specjalizuje się w tworzeniu naturalnych leków, suplementów i kosmetyków. W tym suplemencie zastosowano innowacyjną technologię trójwarstwową z kontrolowanym uwalnianiem. Dzięki temu witamina C jest stopniowo wchłaniana w ciągu dnia i lepiej wykorzystana przez organizm.
Warto wiedzieć, ze witaminę C jest trudno przedawkować. Jej nadmiar organizm usuwa wraz z moczem. W jaki sposób stwierdzić, że dziecko ma niedobór witaminy C? Mogą to sugerować częste infekcje, często pojawiające się siniki nawet przy niewielkich stłuczeniach (to skutek osłabionych naczyń krwionośnych), trudno gojące się skaleczenia, apatia oraz brak apetytu.
Co ma najwięcej witaminy C
Owoc, który jest prawdziwą skarbnicą kwasu askorbinowego to acerola (łac. Malpighia emarginata). Naturalna witamina C bardzo często jest właśnie z niej pozyskiwana. Acerola to krzewiasta, wiecznie zielona wiśnia, której ojczyzną jest Meksyk oraz Wyspy Karaibskie. Czerwone owoce tego krzewu zawierają aż 10 razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka i ponad 30 razy więcej niż cytryna!
Z aceroli pozyskiwane są ekstrakty zawierające duże dawki witaminy C, a także innych przeciwutleniaczy m.in. karotenoidów oraz antocyjanów. W suplementacji kwasem askorbinowy u dzieci oraz osób, które mają trudności z połykaniem pastylek dobrym rozwiązaniem będzie Witamina C Naturalna do żucia z aceroli. Ma ona smak wiśni i oprócz kwasu askorbinowego zawiera bioflawonoidy (związki, które mają silne działanie przeciwzapalne oraz wzmacniają układ odpornościowy). Wyższą dawkę witaminy C znajdziemy w preparacie dla dorosłych – Witamina C Naturalna Super 500 mg. To suplement witaminy C z owoców dzikiej róży i jagód camu camu.
Acerola i camu camu to egzotyczne krzewy. Ale także w Polsce mamy rośliny i owoce, po które warto sięgać z myślą o kwasie askorbinowym. Co zawiera dużo witaminy C:
• W 100 g owoców surowej dzikiej róży jest 2000-2500 mg witaminy C (dla porównania – w 100 g cytryny jest jej zaledwie 53 mg);
• Papryka, zwłaszcza żółta – w 100 g jest 183 mg witaminy C;
• Kiszonki – w kiszonej kapuście o objętości jednej filiżanki jest ok. 600 mg kwasu askorbinowego (taka sama objętość białej kapusty zawiera ok. 30 mg);
• Brokuły – w 100 g jest 90 mg witaminy C, ale to dawka w surowych brokułach. Gotowanie niszczy 20-50 proc. witaminy C (to dotyczy wszystkich gotowanych warzyw i owoców zawierających kwas L-askorbinowy – jest on bardzo wrażliwy na wysoką temperaturę).
Informacje, w jakich innych produktach jest najwięcej witaminy C, znajdziesz tutaj.