Witamina C, a dokładnie kwas askorbinowy, należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Aktywnie biologiczną formę wykazują dwa związki – kwas L-askorbinowy oraz dehydroaskorbinowy. Witamina ta najczęściej kojarzona z przeziębieniami i grypą posiada też inne liczne wielopłaszczyznowe działania. Wykorzystywana w medycynie znalazła również szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.
Odgrywa bardzo ważną rolę w przemianie aminokwasów, syntezie hormonów steroidowych czy też barwników skóry. Jest niezbędnym związkiem w procesie biosyntezy kolagenu, który jest podstawowym białkiem budującym tkankę łączną oraz włókna kolagenowe, pełniące funkcję rusztowania dla naszej skóry. Dzięki niemu utrzymuje ona prawidłowe nawodnienie i sprężystość! Dodatkowo zwiększa odporność organizmu i ułatwia wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym. Na uwagę zasługuje jej olbrzymi wpływ na działanie wolnych rodników (ROS). Zaliczana do witamin antyoksydacyjnych chroni przed szkodliwym działaniem ROS, nadtlenków lipidowych i innych toksyn. W medycynie wykorzystuje się ją do profilaktyki choroby nowotworowej oraz choroby niedokrwiennej serca.
Kwas askorbinowy jest bardzo wrażliwy na działanie tlenu, wysokich temperatur oraz enzymów. Podczas obróbki czy przechowywania straty mogą sięgać 75%, a nawet więcej! Podczas gotowania osiągamy straty ok.50%, duszenia ok.30%, a przygotowywanie surówek wiążę się z ok.20% stratą witaminy C w danym produkcie.
Głównymi źródłami kwasu askorbinowego są produkty roślinne. Najwięcej witaminy C można znaleźć w owocach dzikiej róży, jagodach, cytrusach, pietruszce, papryce, warzywach kapustnych, ziemniakach, chrzanie i pomidorze.
Niedobory witaminy C najczęściej występują w okresach zimowym i zimowo-jesiennym. Objawy dotyczące deficytu tej witaminy to głównie: zmęczenie, apatia, osłabienie, brak łaknienia, krwawienia z dziąseł oraz bóle mięśniowo-stawowe. Najbardziej znaną chorobą występującą w niedoborze witaminy C jest szkorbut zwany również chorobą marynarzy. Objawia się on krwawieniami, zmianami zapalnymi i martwiczymi dziąseł, patologicznymi złamaniami, wypadaniem zębów i słabym gojeniem się ran.
Nadmiar kwasu askorbinowego jest rzadkością gdyż jego nadmiar skutecznie usuwany jest z moczem, i choć nie jest on toksyczny to może prowadzić do osłabienia organizmu i dolegliwości żołądkowo-jelitowych lub nawet kamicy moczowej.
Zapotrzebowanie na witaminę C jest bardzo różne i zależne od wielu czynników. Zalecane spożycie waha się od 30 do 100mg/dzień w zależności od kraju pochodzenia. Warto mieć na uwadze, że wit.C ulega w organizmie częściowej biotransformacji do nieczynnych metabolitów wydalanych przez nerki, stąd suplementację powinno się przyjmować w dawkach wyższych niż wskazuje na to ZDS. Należy również pamiętać, że osoby palące papierosy, diabetycy, alkoholicy, chorzy na nadciśnienie i osoby narażone na silny stres powinny liczyć się ze zwiększonym zapotrzebowaniem na tę witaminę. Osoby palące mogę mieć aż o 40mg większe zapotrzebowanie niż osoby niepalące!
Najnowsze badania donoszą również, że suplementacja wit.C ma mieć korzystny wpływ na obniżenie ryzyka zapadalności na cukrzycę typu II i nadciśnienie tętnicze.
Ze względu na brak zdolności syntezy wit c przez organizm z pomocą własnego aparatu enzymatycznego regularna suplementacja witaminy C jest niezwykle ważna. Niestety kwas askorbinowy ma też krótki okres półtrwania co również działa na naszą niekorzyść. Problem ten rozwiązuje witamina C 1000 mg Tre Tard od Principium, której specjalnie opracowana forma o powolnym uwalnianiu substancji czynnej zapewnia optymalną podaż witaminy przez cały dzień. Jest to pod tym względem unikatowy produkt na Polskim rynku farmaceutycznym! Ponadto brak glutenu i laktozy w składzie eliminuje nieprzyjemne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego u osób z nietolerancją.