Poznaj owocowy błonnik na lepsze trawienie

gastrolax błonnik odchudzanie

Złe samopoczucie, obniżony nastrój, osłabienie odporności, problemy trawienne i przyrost wagi – kto z nas nie odczuwał tych przykrych dolegliwości? Ale czy zastanawialiście się co je łączy? Otóż wspólnym mianownikiem są jelita. Organ ten ma niezwykły wpływ na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne, a o ich prawidłowej pracy świadczy między innymi częstotliwość i jakość wypróżnień. Stres, brak ruchu i zła dieta wpływają negatywnie na perystaltykę jelit, czyli mechanizm polegający na kurczach i rozkurczach mięśni gładkich, które popychają treść pokarmową. Jeśli jesteśmy przemęczeni, chronicznie spięci, wiele godzin pracujemy w pozycji siedzącej lub jemy dużo tłustych i ciężkostrawnych potraw, może dojść do zaburzenia pracy jelit i uciążliwych zaparć. Jak zatem pobudzić ten niezwykle ważny organ i w naturalny sposób zadbać o jego prawidłowe funkcjonowanie? Odpowiedzią na to pytanie jest błonnik, który usprawni pracę jelit i pozwoli uniknąć nieprzyjemnego uczucia ciężkości.

Czym jest błonnik?

Błonnik pokarmowy to niezwykle ważny składnik zdrowej, zbilansowanej diety. Dzieli się na błonnik rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny. Pierwszy z wymienionych typów wyścieła jelita, zmniejszając przyswajanie tłuszczy i cukrów. Ulega on częściowej fermentacji w jelicie grubym, wpływając na utrzymanie prawidłowej gospodarki kwasowo-zasadowej, która sprzyja namnażaniu korzystnych bakterii probiotycznych. Błonnik nierozpuszczalny można nazwać prawdziwym czyścicielem, który przechodząc przez kolejne odcinki jelit, zgarnia nagromadzone resztki pokarmowe. Organizm ludzki nie jest w stanie strawić ani wchłonąć tego błonnika. Jest on w całości wydalany, a wraz z nim zalegające w naszym ciele niestrawione złogi pokarmowe. Jego działanie zapobiega więc zaparciom i towarzyszącym im hemoroidom. Błonnik pokarmowy spełnia także wiele innych pozytywnych funkcji, zapobiegając wielu chorobom cywilizacyjnym. Daje uczucie sytości i eliminuje chęć podjadania, co sprzyja utrzymaniu odpowiedniej wagi i zgrabnej sylwetki. Polecany jest diabetykom, gdyż spowalnia przyswajanie glukozy. Co najważniejsze, naturalny błonnik odgrywa istotną rolę w profilaktyce raka jelit, a w szczególności nowotworów złośliwych jelita grubego.

Naturalne źródła błonnika

Zalecenia dotyczące spożycia dziennej dawki błonnika wahają się w przedziale od 20 do 40 g dla dorosłej osoby. Co zatem powinniśmy jeść by dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednią ilość tego wartościowego składnika?Z racji opisanego wcześniej podziału wyróżniamy dwie grupy produktów bogatych w błonnik pokarmowy, które powinny na stałe zagościć w naszym jadłospisie. Najlepszym źródłem frakcji rozpuszczalnej są: płatki i otręby owsiane, owoce (jabłka, gruszki, śliwki, morele czy truskawki), warzywa (brokuł, jarmuż, bakłażan oraz pietruszka), rośliny strączkowe (bób, fasola) oraz nasiona (siemię lniane) i orzechy. Błonnik nierozpuszczalny znajdziemy przede wszystkim w produktach pełnoziarnistych, otrębach pszennych i jęczmiennych, orzechach, pestkach dyni, słonecznika i sezamu, a także wybranych owocach (kiwi, awokado, porzeczki) i warzywach (kapusta pekińska, kalafior, pomidory). Zwiększając stopniowo ilość produktów bogatych w błonnik należy zadbać o prawidłowe nawodnienie. Zgodnie z zaleceniami specjalistów należy przyjmować ok. 2-3 litrów płynów dziennie. Jest to szalenie ważne, gdyż błonnik w jelicie grubym wiąże wodę. Jeśli będzie jej zbyt mało, może dojść do utwardzenia niestrawionej masy pokarmowej, a tym samym zaparć.

Suplementacja, czyli błonnik w tabletce

U większości Polaków zdecydowanie częściej występuje niedobór błonnika, niż jego nadmiar. Jeśli borykamy się problemem wilczego głodu, walczymy z podjadaniem lub cierpimy na uporczywe zaparcia, powinniśmy wspomóc się suplementami diety z błonnikiem. Jest on ponadto zalecany osobom odchudzającym się, które walczą o wymarzoną sylwetkę. Błonnik w tabletkach to także idealne rozwiązanie dla osób cierpiących na celiakię lub uczulonych na orzechy. Jak zatem wybrać najlepszy suplement zawierający naturalny błonnik? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jakość i skład wyrobu medycznego. Można także oprzeć się na komentarzach i opiniach dotychczasowych konsumentów. Bazując na wieloletnim doświadczeniu i wiedzy na temat skuteczności naturalnych składników polecamy w pełni bezpieczny Gastrolax Owoce i Błonnik.

Gastrolax – naturalny błonnik do zadań specjalnych

Były już kosmetyki 2 w 1 i 3 w 1, ale czy kiedykolwiek słyszeliśmy o produkcie 10 w 1!? Gastrolax Owoce i Błonnik łączy w swym składzie wyjątkowe właściwości dziesięciu naturalnych wyciągów, które wspomagają prace i prawidłową perystaltykę jelit: inulinę uzyskaną z cykorii, pastę figową z suszonych owoców i aromat figowy, suszone śliwki, błonnik owsiany, uzyskany z zewnętrznych warstw ziarna, bio syrop z agawy, sproszkowany anyż, pastę z owoców tamaryndowca, proszek z korzenia rabarbaru oraz olej z pestek słonecznika. Specjalnie wyselekcjonowane i podane we właściwych proporcjach roślinne ekstrakty, w sposób łagodny i naturalny dbają o regularność wypróżnień. Gastrolax Owoce i Błonnik polecany jest także osobom walczącym z nadwagą. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że suplement jest nieocenionym wsparciem w procesie odchudzania. Warto po niego sięgać, gdyż daje uczucie sytości na długo, zmniejsza przyswajalność tłuszczów i reguluje wchłanianie cukrów. Gastrolax Owoce i Błonnik jest środkiem całkowicie bezpiecznym i niezwykle delikatnym w działaniu. Nie zawiera senesu i innych substancji silnie przeczyszczających. Jego stosowanie nie rozleniwia jelit i nie uzależnia. Porcja podana w formie smacznych, prostokątnych drażetek powinna być stosowana wieczorem, tuż przed snem. W ciągu dnia nie wolno zapomnieć o odpowiednim nawodnieniu organizmu, co poprawi efektywność preparatu. Wysoka jakość i odpowiednie zbilansowanie błonnika w tabletkach pozwala przywrócić komfort i harmonijny cykl wypróżnień.

0
    0
    Twój koszyk
    Opróżnij koszykTwój koszyk jest pusty
      Dodaj kupon